Blauwalg aangetoond

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Blauwalg aangetoond

3-6-2020: 

Veel rundveehouders gebruiken regelmatig oppervlaktewater als drinkwater voor het vee. Inmiddels is in oppervlaktewater blauwalg aangetoond. Blauwalg heeft voedingsstoffen, zonlicht en stilstaand water nodig om te kunnen groeien. In de Hollandse sloten zijn voldoende voedingsstoffen aanwezig en de afgelopen maand is een record aantal zonuren gemeten. Daarnaast kan het voorkomen dat door droogte, oppervlaktewater in bepaalde gebieden minder in beweging is. Dit zijn ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van blauwalg.

Blauwalg zijn cyanobacteriën en er zijn verschillende soorten. Overgroei met cyanobacteriën zorgt meestal voor een groene, maar soms ook rode of bruine verkleuring van het water. De uitscheidingsstoffen van deze bacteriën zijn giftig voor koeien. Leverschade door opname van gifstoffen van cyanobacteriën is het grootste risico, maar ook acute uitval en/of zenuwverschijnselen kunnen optreden bij dieren die toegang hebben tot stilstaand oppervlaktewater. Merkt u verkleuring van het oppervlaktewater waar dieren toegang tot hebben? Wees dan alert op blauwalg.

300

300

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.