Gecompliceerde Udder Cleft Dermatitis bij Nederlandse melkkoeien van verschillende bedrijven

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Gecompliceerde Udder Cleft Dermatitis bij Nederlandse melkkoeien van verschillende bedrijven

26-6-2020: 

Uiergezondheid is een belangrijk thema op Nederlandse melkveebedrijven. Naast klinische en subklinische mastitis is ook udder cleft dermatitis (UDC, ook wel bovine ulceratieve mammaire dermatitis intertrigo) een regelmatig voorkomende uiergezondheidsaandoening. UCD of uier-spleet dermatitis is een ontsteking van de huid van de ventrale buikwand, craniaal van de uier. Meestal begint de aandoening tussen de twee voorkwartieren en/of op de overgang van de voorkwartieren naar de buikwand. UCD is iets anders dan 'uiersmet'. Dit wordt vaker gezien bij vaarzen met veel oedeem of zucht in de uier (Blowey and Weaver, 1990) en speelt zich af op de uierhuid van de achterkwartieren en de huid van de liezen tussen de achterbenen en uier. Het is aannemelijk dat uiersmet, ook wel schenkeleczeem of necrotische dermatitis genoemd, een andere etiologie kent.

Lees het artikel wat Christian Scherpenzeel, Nadine Meertens en Klaas Peperkamp schreven voor het Tijdschrift voor diergeneeskunde.

Download artikel

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.