Aandachtspunten veelgebruikte bijproducten rundvee

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Aandachtspunten veelgebruikte bijproducten rundvee

11-6-2020: 

Na de zeer droge zomer vorig jaar kampen veehouders ook dit jaar met een tekort aan ruwvoer door droogte. Landelijk zien we aan de melkleveranties dat melkproductie daalt op voor droogte gevoelige gronden. Het aanbod en de kwaliteit van gras is op veel plaatsen te krap voor de benodigde drogestof opname per uur voor weidende melkkoeien. Bovendien daalden door de voorgaande droge jaren de ruwvoervoorraden. Veehouders gebruiken daarom bijproducten om het rantsoen aan te vullen.

GD adviseert veehouders om goed te overleggen met de dierenarts en veevoeradviseur of de beschikbare bijproducten passen in het rantsoen (energie, eiwit, structuur, mineralen). Zorg dat alle koeien, maar in ieder geval de droge en verse, op de norm gevoerd worden om gezondheidsproblemen te voorkomen. Bij koeien later in lactatie zal een suboptimaal rantsoen op korte termijn minder gevolgen hebben voor de gezondheid, eerder voor de productie. Een risico van productiedaling bij oudmelkte koeien is vervetting en daardoor op langere termijn problemen rondom de volgende transitieperiode.

Houd bij het voeren van bijproducten rekening met het wettelijke kader van de GMP-regeling diervoedersector: sinds 1 januari 2004 mogen uitsluitend voedermiddelen worden gevoerd die zijn toegelaten door de EU volgens verordening 2017/1017. Dat neemt niet weg dat er risico’s aan verbonden kunnen zijn. Hieronder vindt u een overzicht van bijproducten met de mogelijke risico’s op problemen en de geadviseerde maximale hoeveelheid per dier per dag.

Klik hier voor een overzicht van bijproducten.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.