Bieden de huidige vaccinatiestrategieën voldoende bescherming tegen ILT-veldstammen?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Bieden de huidige vaccinatiestrategieën voldoende bescherming tegen ILT-veldstammen?

14-5-2020: 

In 2018 heeft de pluimveesector te maken gehad met een aantal uitbraken van infectieuze laryngotracheitis (ILT). Uit genetisch onderzoek bleek dat hierbij twee typen ILT-veldstammen betrokken waren: wild type stammen en stammen gerelateerd aan de huidige vaccins. De wild type stammen waren nog niet eerder aangetoond in Nederland. Gelukkig nam het aantal uitbraken in 2019 weer af. In opdracht van de pluimveesector onderzocht GD of de huidige vaccinatiestrategieën wel voldoende bescherming bieden tegen deze nieuwe stammen.

Infectieuze laryngotracheitis (ILT) is een ernstige, acute en besmettelijke luchtwegaandoening bij kippen. Als een uitbraak niet tijdig onder controle is, dan kan een infectie leiden tot grote economische schade voor de pluimveehouderij. Een behandeling tegen ILT is niet mogelijk. Noodvaccinatie van de nog niet aangetaste dieren is mogelijk via toediening van een oogdruppel. Deze vaccinatie geeft volledige bescherming na een dag of vijf. Het vermindert de ernst van de ziekte én de uitscheiding van het virus. Daarom is het van belang om te controleren of de huidige vaccinatiestrategieën ook bescherming bieden bij infectie met een wild type ILT-stammen, met name bij vleeskuikens. Wild type stammen zijn oorspronkelijk veldstammen, maar niet ontwikkeld uit een vaccinstam. ‘Wild’ dus. In een veterinair praktijkonderzoek zoekt GD dit uit. Lees verder op de site van AVINED

Meer over ILT

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.