Ophokplicht pluimvee per 29 april opgeheven

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Ophokplicht pluimvee per 29 april opgeheven

30-4-2020: 

De landelijke ophokplicht voor bedrijven die commercieel pluimvee houden, is met ingang van woensdag 29 april opgeheven. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) meldt dat het risico op insleep van hoogpathogene vogelgriep zoveel is afgenomen dat de maatregel niet langer noodzakelijk is.

De ophokplicht werd op 12 februari 2020 ingesteld om te voorkomen dat bedrijven in Nederland besmet raakten via wilde vogels. In verschillende Europese landen was sprake van besmettingen bij commercieel gehouden pluimvee. Sinds de verlenging van de ophokplicht zijn er in en nabij Nederland geen uitbraken geweest. De laatste uitbraak in Duitsland was op 31 maart 2020 in Saksen. De weersomstandigheden zijn inmiddels ongunstig voor het virus. Bovendien is de voorjaarstrek van wilde watervogels nu in volle gang, waardoor wilde watervogels uit Nederland verdwijnen. Daarom is besloten om het ophokplicht op te heven. Het ministerie van LNV blijft de situatie volgen.

In Nederland geldt nog steeds een verplichting tot een tweede reiniging en ontsmetting voor transportmiddelen voor gevoelige diersoorten uit de landen met uitbraken van vogelgriep. De NVWA ziet daarop toe.

Bron: Rijksoverheid.nl

Meer informatie over vogelgriep

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.