Problemen na zachte winters met veel gras

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Problemen na zachte winters met veel gras

3-3-2020:  Tijdens zachte winters met veel gras blijven de schapen vaak lang buiten zonder dat ze worden bijgevoerd. Rond de aflamperiode kan dit resulteren in meer gevallen van slepende melkziekte, melkziekte, stijve overhouders en middenrifrupturen.

De belangrijkste oorzaak van de toename in aantal gevallen van melkziekte en stijve overhouders is een tekort aan vitamine D. De oorzaak van slepende melkziekte is een combinatie van meerlingdracht, vervetting tijdens het eerste deel van de dracht en onvoldoende ruimte voor voormagen in het laatste deel van de dracht. De oorzaak van het toegenomen aantal gevallen van middenrifrupturen is niet helemaal duidelijk.

Bij problemen rond de aflamperiode is het stellen van een diagnose essentieel. Vervolgens kan het betreffende dier worden behandeld en kunnen preventieve maatregelen worden genomen om nieuwe gevallen te voorkomen. 

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.