AVP-situatie in België

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

AVP-situatie in België

30-3-2020: 

Sinds het begin van de AVP-uitbraak in België op 13 september 2018 zijn bijna 5000 wilde zwijnen getest. Daarvan waren er tot eind maart 833 positief op het AVP-virus. Kenmerkend is dat de laatste maanden nog slechts sporadisch dode karkassen met het AVP-virus worden gevonden. Sinds oktober 2019 is slechts gemiddeld eenmaal per maand een dood karkas met het virus gevonden. Van de laatste karkassen wordt aangenomen aan dat de wilde zwijnen rond zes maanden daarvoor zijn gestorven.

Naast het consequent opruimen van alle kadavers in het gebied, en het plaatsen van hekwerken om het gebied af te sluiten, worden actief wilde zwijnen gevangen en afgeschoten. Er zijn 160 vangkooien geplaatst, waarmee in maart 2020 in totaal 1178 wilde zwijnen zijn gevangen. Tot 15 mei 2020 blijft het gebied afgesloten voor alle bezoekers, ook dit is een essentiële maatregel om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

vindplaats dode wilde zwijnen belgie

Figuur: Plaatsen waar dode wilde zwijnen zijn gevonden in het ingesloten gebied. De kaart is opgemaakt op 23 maart 2020 (bron: overheid Wallonië).

 

Bron: www.wallonie.be, 30 maart 2020

Meer over AVP

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.