Afrikaanse varkenspest trekt westwaarts: dode wilde zwijnen in Polen bij Duitse grens

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Afrikaanse varkenspest trekt westwaarts: dode wilde zwijnen in Polen bij Duitse grens

28-3-2020: 

Er zijn dode wilde zwijnen gevonden dichtbij het dorpje Mieszków, 16 kilometer westelijk van de stad Zary en 14 kilometer oostelijk van de Duitse grensplaats Bad Muskau. Rond Zary zijn onlangs meer AVP-gevallen onder wilde zwijnen vastgesteld. In de laatste week van maart 2020 waren er weer drie gevallen en werd voor het eerst een groot varkensbedrijf getroffen door AVP. Dit betreft een bedrijf met 23700 varkens in het hart van het geïnfecteerde gebied. 

Er is sprake van een stijging in het aantal dood gevonden wilde zwijnen in West-Polen. Sinds het begin van 2020 zijn veertig nieuwe besmette wilde zwijnen gemeld in de provincie Lubusz. Het AVP-virus is actief in Polen sinds 2014, maar in november 2019 sprong het virus naar West-Polen, met gevallen in drie provincies: Lubusz, Groot-Polen, en Neder-Silezië.

Figuur: Vindplaatsen van besmette wilde zwijnen in West Polen in januari-april 2020 (bron: OIE)

Bron: OIE/ProMed

Meer over AVP

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.