Een geval van Egg Drop Syndrome (EDS) bij pluimvee

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Een geval van Egg Drop Syndrome (EDS) bij pluimvee

7-2-2020: 

GD ontving de afgelopen maand meerdere signalen van pluimveehouders over productiedalingen, al dan niet in combinatie met afwijkende schalen. Productiedalingen van meer dan 10 procent zijn gerapporteerd en in enkele gevallen werd dit mede veroorzaakt door de aanwezigheid van windeieren.

De problemen doen zich met name voor in Zuid-Nederland, in de driehoek Venray-Veghel-Weert. Het betreft zowel leg- als vleestypische dieren. GD voerde samen met pluimveepractici onderzoek uit, onder andere door het bijplaatsen van SPF-dieren bij drie verschillende koppels. In één van deze koppels is de aanwezigheid van het EDS-virus aangetoond door middel van serologisch onderzoek bij de SPF-hennen. Of dit virus ook bij de andere koppels heeft gespeeld, is vooralsnog onduidelijk.

Mocht u een duidelijke productiedaling zien, dan is het belangrijk om uw dierenarts tijdig te informeren. Voor EDS is het belangrijk om vroeg in de uitbraak een diagnose te stellen.

EDS Is geen nieuwe ziekte. Sinds er tegen gevaccineerd kan worden is het een zeldzame ziekte geworden. Eens in de paar jaar komen we een geval tegen. In het algemeen is voor goed gevaccineerde leggende dieren het risico minimaal tot zeer beperkt.

Lees meer informatie over EDS

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.