Linda Peeters promoveert op salmonella-onderzoek

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Linda Peeters promoveert op salmonella-onderzoek

17-12-2019: 

“De keten is zo sterk als de zwakste schakel”, met die woorden eindigde de promotie-uitnodiging van Linda Peeters, varkensdierenarts bij GD. Vanmiddag promoveerde zij aan de Universiteit Gent met haar proefschrift ‘On-farm control measures against Salmonella Typhimurium infections in pigs – focus on vaccination with an attenuated vaccine and the application of probiotic feed additive’. 

Salmonella Typhimurium-infecties bij varkens vormen een belangrijk risico voor humane salmonellose. Aangenomen wordt dat de meeste humane salmonella-infecties voedsel-gerelateerd zijn; dit benadrukt het belang van de voedselveiligheid van varkensproducten. Volgens het ‘van boerderij tot bord’- of ‘productie tot consumptie’-model moeten alle onderdelen van de varkensproductieketen (onder andere het varkensbedrijf, slachthuis, retail en keuken van consument) in acht genomen worden om het potentiële risico van salmonella te verminderen. In haar proefschrift focuste Linda op vaccinatie met een levend verzwakt vaccin en de toepassing van een probioticum als voederadditief. Het doel was om wetenschappelijk bewijs te leveren dat gebruikt kan worden om de controle van Salmonella Typhimurium-infecties op bedrijfsniveau te optimaliseren.

Conclusies

Het proefschrift leverde bewijs dat vaccinatie met een levend verzwakt Salmonella Typhimurium-vaccin kan bijdragen aan de controle van Salmonella Typhimurium-infecties op subklinisch geïnfecteerde bedrijven. Het vaccineren van zeugen en biggen heeft de voorkeur om het percentage Salmonella Typhimurium veldstampositieve-lymfeklieren bij de slacht te verminderen. Dit vaccinatieschema biedt toekomstperspectief, bijvoorbeeld om onderzocht te worden in grootschalige veldstudies waarbij alle zeugen, gelten en biggen op een varkensbedrijf worden gevaccineerd.

De werkzaamheid van de toepassing van het probioticum Clostridium butyricum als voederadditief om Salmonella Typhimurium-infecties in varkens onder veldomstandigheden te verminderen is, op basis van de resultaten van de experimentele studie uitgevoerd in het proefschrift en de beschikbare literatuur, onduidelijk. Verder onderzoek onder veldomstandigheden is nodig. Bent u geïnteresseerd in het gehele proefschrift? Stuur dan een mailtje naar redactie@gddiergezondheid.nl

Informatie over onderzoek en aanpak van salmonella door GD

Linda Peeters

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.