Fotosensibiliteit bij schapen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Fotosensibiliteit bij schapen

18-12-2019:  In het najaar van 2019 is GD Veekijker verschillende keren benaderd in verband met fotosensibiliteit. Fotosensibiliteit of overgevoeligheid voor zonlicht kan optreden onder verschillende omstandigheden. Daarbij kan sprake zijn van de opname van een stof die zelf overgevoeligheid voor zonlicht veroorzaakt maar in de regel is sprake van een aandoening waarbij leverschade optreedt resulterend in het in circulatie komen van fytoporfyrine. Deze stof wordt in de pens van herkauwers gevormd uit chlorofyl of bladgroen. Doorgaans wordt fytoporfyrine in de lever omgezet en uitgescheiden met de gal. Bij een leverfunctiestoornis vindt deze uitscheiding niet plaats en komt fytoporfyrine in circulatie en veroorzaakt fotosensibiliteit. In Nederland zien we dit vooral in koppels lammeren met een tekort aan kobalt of vitamine B12. Meestal leidt zo’n tekort tot groeivertraging, chronische vermagering en sterfte. Een klein percentage van de dieren kan fotosensibiliteit vertonen. Er zijn ook verschillende planten die leverschade kunnen veroorzaken. Een bekend voorbeeld daarvan is beenbreek (Narthecium ossifragum). In Zuid-Afrika komen verschillende planten voor die leverschade kunnen veroorzaken en het daarbij horende ziektebeeld heet locaal geeldikkop. Daarnaast kunnen verschillende schimmels leverschade veroorzaken en een bekend voorbeeld daarvan is Pithomyces chartarum die het levertoxische mycotoxine sporidesmin produceert.


Omdat over de recente gevallen van fotosensibiliteit nog niet alles bekend is roepen we schapenhouders en hun dierenarts op om deze gevallen bij GD Veekijker te melden (tel. 0900 7100 000) .


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.