Voorkom vruchtbaarheidsproblemen al in de droogstand

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Voorkom vruchtbaarheidsproblemen al in de droogstand

7-11-2019: 

Koeien die baarmoederontsteking of slepende melkziekte krijgen na afkalven, hebben later meer risico op vruchtbaarheidsproblemen.  Zo kunnen er meer rietjes nodig zijn om deze koeien drachtig te krijgen, of kunnen koeien gust blijven en om deze reden zelfs afgevoerd moeten worden.


De basis van problemen met de vruchtbaarheid kunnen al in de droogstand ontstaan. Als de voeding in de droogstand niet optimaal is, neemt de kans op gezondheidsproblemen, zoals melkziekte, aan de nageboorte blijven staan, baarmoederontsteking en slepende melkziekte aan het begin van de lactatie toe. Zo hebben koeien met een sterk verhoogde BHBZ-gehalte voor het afkalven, zeventien keer meer kans om baarmoederontsteking te krijgen.


Hoe doorstaan uw koeien de droogstand op uw bedrijf?
Het mooiste is natuurlijk als de koeien vlot en vlekkeloos aan de melk komen. Hebben uw droge koeien meer risico op gezondheidsproblemen na afkalven of een slechte opstart?


De Droogstandscheck kan dit voor u inzichtelijk maken. De uitslag van het bloedonderzoek bij koeien 21 tot 2 dagen voor het afkalven geeft inzicht of de energie-, eiwit- en magnesiumvoorziening en het haptoglobine-gehalte al dan niet op orde is. De koppeluitslag helpt u, in overleg met uw voeradviseur en dierenarts, het droogstandsmanagement bij te sturen om zo de prestaties van uw melkkoeien (verder) te optimaliseren. Zo kunt u diergezondheids- en vruchtbaarheidsproblemen na het afkalven zoveel mogelijk voorkomen.


Doe de Droogstandscheck

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.