Onvoldoende uier en biest na afkalven

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Onvoldoende uier en biest na afkalven

7-11-2019: 

Geregeld bellen veehouders GD met vragen over koeien die afkalven met te weinig uier en onvoldoende biestproductie voor het kalf. Uit onderzoek weten we dat de laatste twee tot drie weken voor het afkalven het proces in de koe plaatsvindt waarbij de antistoffen worden overgedragen naar de biest in de uier. Dit proces start enkele weken voor kalven en stopt abrupt op het moment van afkalven (onder invloed van hormonen). Bij een slechte kwaliteit of te weinig biest lijkt de oplossing voor optimalisatie in die laatste weken voor afkalven te liggen.

Verlaagde biestproductie

Een verlaagde biestproductie kan onder andere veroorzaakt worden door:

 • de genetische aanleg van de koe;
 • een korte droogstand; onvoldoende droge stof opname in de droogstand;
 • een te ruime conditiescore van droge koeien;
 • rantsoenen met extreem lage kat- en anionbalans;
 • onvoldoende vitamine D voorziening.

Een lagere droge stof opname rond het afkalven kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Afgelopen zomer speelde hittestress een grote rol, maar ook sub- en klinische melkziekte kan voor een lagere voeropname zorgen. Ook het management zoals de bezetting aan het voerhek, hoeveelheid en kwaliteit van het voer, speelt een rol in de voeropname.

Slechtere biestkwaliteit

De kwaliteit van de voeding van de droge koe is een belangrijke factor voor de kwaliteit van de biest. Een slechtere kwaliteit van de biest kan worden veroorzaakt door rantsoenen bij droge koeien met hoge energiegehalten, ook het seizoen van afkalven speelt een rol. Uit onderzoek blijkt de  geproduceerde biest in de herfst en winter periode vaker  van een minder goede kwaliteit te zijn.

Betere biest begint in de droogstand

Kortom; een goede hoeveelheid en kwaliteit biest de eerste melking na afkalven begint in de droogstand. Wilt u dit controleren of ervaart u hier problemen? Dan kunt u met de Droogstandscheck monitoren of uw koeien voldoende, teveel of te weinig energie, eiwit en magnesium opnemen uit het rantsoen voor een goede biest productie. Hiermee krijgt u inzichtelijk of het berekende rantsoen ook daadwerkelijk datgene met de droge koeien doet waar het voor bedoeld is.

Doe de Droogstandscheck

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.