Laagpathogene vogelgriep H6 in Nederland

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Laagpathogene vogelgriep H6 in Nederland

29-11-2019: 

In een kalkoenenkoppel met respiratoire verschijnselen en verhoogde uitval is laagpathogeen AI-virus van het type H6N2 aangetoond. Het H6N2-virus is het afgelopen jaar meerdere malen vastgesteld op legbedrijven. Bij deze gevallen die werden ontdekt via de monitoring (serologisch positief) werd geen melding gedaan van duidelijke kliniek. Het kan niet worden uitgesloten of H6 een rol speelde in de kliniek op het kalkoenenbedrijf. Hiervoor is aanvullend onderzoek nodig.

Er zijn meer voorbeelden dat laagpathogene AI-virussen op zichzelf verantwoordelijk kunnen zijn voor klinische verschijnselen. Denk hierbij aan de recente uitbraken van H3N1 in België. Van een andere H6-variant (H6N1) is al eerder aangetoond dat het virus kliniek kan veroorzaken bij leghennen. 

Strikt hygiënemanagement is van uiterst belang om insleep en verspreiding van laagpathogene AI-virussen te voorkomen. 

Naar het bericht op de website van AVINED

Meer informatie over Aviaire Influenza (vogelgriep)

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.