Biestverstrekking, ook op de tweede en derde levensdag belangrijk

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Biestverstrekking, ook op de tweede en derde levensdag belangrijk

7-11-2019: 

De biestverstrekking op de eerste levensdag, vooral in de eerste zes uur, is van groot belang voor het verkrijgen van een goede weerstand van het kalf. De eerste levensdag worden de antistoffen uit de biest opgenomen vanuit de darm naar het bloed, daarna niet meer. Maar dat wil niet zeggen dat het verstrekken van tweede en derde dags biest niet belangrijk is. Deze biest bevat nog steeds meer voedingsstoffen en afweerstoffen dan koemelk of kunstmelk.

Die afweerstoffen werken op lokaal niveau in de darm onder meer tegen rota- en corona virus infecties, twee belangrijke oorzaken van diarree bij de jongste kalveren. En zeker als koeien geënt worden tegen deze diarreeveroorzakers, is het aan te bevelen om de kalveren op de tweede en derde levensdag biest te geven, die dezelfde dag op een hygiënische manier van de eigen moeder is gewonnen. Meer informatie over biest

Wilt u weten hoeveel afweerstoffen uw kalveren daadwerkelijk hebben opgenomen uit de biest? Neem dan bloedmonsters bij drie tot vijf kalveren in de leeftijd van twee tot zeven dagen en laat deze analyseren via de Biestopnamecheck bij GD. Meer weten over de Biestopnamecheck

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.