Westnijlvirus komt dichterbij

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Westnijlvirus komt dichterbij

3-10-2019:  WNV werd voor het eerst beschreven in 1937, maar kwam internationaal sterk in de belangstelling te staan na de introductie van het virus in de USA in 1999. Het virus viert daar nu zijn twintigste verjaardag en heeft zich daar massaal verspreid  waarbij miljoenen mensen werden besmet, 25.000 mensen neurologische verschijnselen kregen en 2000 aan een WNV-infectie overleden. 

De epidemiologie van WNV in Europa is tot op heden heel anders verlopen en dat komt waarschijnlijk met name door het ontbreken van de “perfecte mix” tussen vogels en muggen, waardoor er nu nog niet frequent overdracht van het virus door besmette muggen naar paarden en mensen plaats kan vinden. Paarden en mensen zijn overigens zogenaamde dead-end hosts: ze krijgen een dusdanig lage viraemie dat muggen zich niet op paarden en mensen kunnen besmetten en zo de infectie weer op andere individuen kunnen overdragen (overdracht op andere manieren zoals bijvoorbeeld bloedtransfusie is overigens wel mogelijk!). 

Toch lijkt er de laatste jaren iets te veranderen: door diverse (klimaat)factoren werd 2018 het absolute WNV topjaar in Europa en werd het virus ook voor het eerst in Duitsland aangetoond. In 2019 zijn er volgens het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) naast 375 humane gevallen al veertig uitbraken onder paarden gerapporteerd, waaronder elf in Duitsland. Duitsland rapporteerde ook 44 uitbraken onder vogels. Alhoewel het vectorseizoen op zijn eind loopt is het zaak ons voor te bereiden op komende jaren. 

Daarom is er inmiddels een breed samengestelde werkgroep actief die verschillende scenario’s voor tijdige detectie en zo mogelijk controle van WNV in beeld brengt. Gelukkig zijn er voor paarden diverse goede vaccins beschikbaar, maar voor de mens is dit helaas niet het geval en zullen we met elkaar beter moeten leren omgaan met deze ziekte en andere vectorziekten.
 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.