Terugblik European Veterinary Surveillance Network bijeenkomst

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Terugblik European Veterinary Surveillance Network bijeenkomst

28-10-2019: 

In dit jubileumjaar mocht GD gastheer zijn van de 11e jaarlijkse bijeenkomst van het EVSN-netwerk. Gedurende twee dagen werden presentaties door de verschillende netwerkpartners gehouden over nieuwe ontwikkelingen van hun monitoringssysteem en bijzondere bevindingen. De donderdagmiddag was geheel gewijd aan One Health en de zoönosesignaleringsstructuur in de verschillende landen. GD organiseerde verder twee optionele excursies voor de deelnemers, één naar Royal A-ware in Heerenveen en één naar het melkgeiten-innovatiecentrum de Mekkerhof. 

 

Ontstaan EVSN

In 2006 is begonnen met een verkenning van de mogelijkheden voor de opzet van een internationaal monitoringsnetwerk met Groot Brittannië en Zwitserland. Dit met als doel om het Nederlandse monitoringssysteem te versterken. Het klimaat verandert, de internationale handel neemt toe. Dit vergroot de kans op de verspreiding van dierziekten. Informatie-uitwisseling over de landsgrenzen heen wordt daarom steeds belangrijker. Inmiddels is het netwerk uitgegroeid tot acht deelnemende landen: Groot-Brittannië, Zwitserland, Ierland, Noord-Ierland, België, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Deelnemers zijn organisaties die rechtstreeks monitoringsinformatie uit het veld verzamelen en een goed overzicht hebben van diergezondheidsontwikkelingen in hun land.

 

Kennisuitwisseling monitoringssystematiek

Elk land blijkt zijn eigen monitoringssystematiek te hebben. De politieke situatie, economische omstandigheden en infrastructuur zijn bepalend voor de doelstellingen en de opzet van de gekozen systematiek in een land. De werkwijzen zijn niet altijd toepasbaar in de Nederlandse situatie maar kennisname van de werkwijzen in het buitenland is zeker zinvol en geeft andere invalshoeken om naar de Nederlandse monitoringssystematiek te kijken.

 

Monitoringsinformatie delen

Een ander belangrijk onderdeel van het netwerk is om monitoringsinformatie te delen. Door de uitwisseling van bevindingen worden deze in een breder internationaal kader geplaatst. Dit vergroot de kans op vroegtijdige opsporing van nieuwe aandoeningen en geeft inzichten op welke wijze een uitbraak het beste aangepakt kan worden.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.