Dekseizoen nadert: voorkom insleep

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Dekseizoen nadert: voorkom insleep

12-9-2019:  In de dekperiode verhuizen de nodige dieren naar een ander bedrijf. Dierbewegingen kunnen niet alleen leiden tot insleep van ziekten, maar ook tot insleep van resistente maagdarmwormen, ectoparasieten, leverbotten en bacteriën. Op termijn kunnen die voor problemen zorgen als blijkt dat de gebruikelijke geneesmiddelen niet meer werken. Door aangevoerde dieren eerst in quarantaine te zetten, nemen de risico’s op insleep van problemen duidelijk af. Dit geldt niet alleen bij het huren van dekrammen, maar ook na deelname aan keuringen of aankoop van dieren.

De lengte van de quarantaineperiode zou minimaal twee weken maar bij voorkeur twee maanden moeten zijn. Deze periode is in eerste instantie bedoeld om aangevoerde dieren goed te observeren en te controleren op uitwendige parasieten en rotkreupel. Daarnaast is mestonderzoek op maagdarmworm- en leverbotinfecties aan te raden. In alle gevallen is het wenselijk om de aangevoerde dieren tijdens de quarantaineperiode twee keer tegen maagdarmworminfecties te behandelen met middelen uit verschillende groepen. Tien tot veertien dagen na een correct uitgevoerde behandeling is mestonderzoek nodig om het effect van behandeling te controleren. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.