Nieuw: PCR voor CAV

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Nieuw: PCR voor CAV

15-7-2019: 

CAV staat voor Chicken Anemia Virus. Dit virus is de veroorzaker van de ‘blauwe vleugeltjes’- ziekte bij jonge kuikens en kan immuunsuppressie veroorzaken. Deze immuunsuppressie kan leiden tot verlaagde effectiviteit van vaccinaties en verhoogde uitval door andere ziektes op latere leeftijd. Het virus veroorzaakt met name klinische verschijnselen wanneer de infectie op erg jonge leeftijd plaatsvindt (verticaal of in de eerste levensdagen). Infecties op wat latere leeftijd geven doorgaans geen directe sterfte meer, maar kunnen wel immuunsuppressie veroorzaken.

Hoe later de CAV-infectie optreedt, hoe milder deze immuunsuppressie zal zijn, op oudere leeftijd worden de infecties onschuldig. Daarom is het erg belangrijk dat de moederdieren goed beschermd zijn tegen CAV-infecties en de kuikens een voldoende hoeveelheid maternale immuniteit meegeven. Alle moederdieren en grootouderkoppels worden om deze reden gevaccineerd tegen CAV.

Er zijn weinig veldgegevens vanaf welke leeftijd optredende CAV-infecties geen relevante immuunsuppressie meer opwekken. Onderzoekers in Polen hebben met de PCR- test gekeken naar het voorkomen van CAV in 106 vleeskuikenkoppels met en zonder klinische problemen. In totaal vonden ze in 15 procent van de koppels het CAV-virus. In de koppels met problemen was dit percentage 42, in de koppels zonder problemen was dit 7 procent. In deze koppels was geen ‘blauwe vleugeltjes’-ziekte te zien, wat suggereert dat de infecties op wat latere leeftijd hebben plaats gevonden.

Deze interessante bevinding laat zien dat het CAV-virus circuleert in Poolse vleeskuikenkoppels en mogelijk via immuunsuppressie een invloed heeft op andere ziektes.GD biedt sinds kort ook een PCR voor CAV aan. Deze wordt inmiddels regelmatig ingezet bij diverse projecten, om een indruk te krijgen in welke mate CAV in de Nederlandse pluimveestapel circuleert.

Referentie:
Olszewska-Tomczyk, M., Świętoń, E., Minta, Z., & Śmietanka, K. (2015). Occurrence and phylogenetic studies of chicken anemia virus from polish broiler flocks. Avian diseases60(1), 70-74.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.