Onderzoeken op listeria

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Onderzoeken op listeria

3-6-2019:  Vanwege de vele vragen over listeria-bacteriën in melk biedt GD sinds kort de mogelijkheid om melkmonsters op listeria te onderzoeken; met of zonder speciale voorophoping. Een vergelijkbaar bacteriologisch onderzoek is ook mogelijk op voer- en faecesmonsters. 

Het is bekend dat een deel van de geiten na opname van grote aantallen listeria’s uit het voer listeriose kan ontwikkelen, maar een groter aantal dieren scheidt de bacterie weken tot maanden uit via de melk. Het is niet bekend hoe lang deze uitscheiding kan duren. Het is daarom niet eenvoudig om geitenhouders te adviseren in alle gevallen uitscheiders op te sporen en af te voeren. De beste manier om listeriose te voorkomen is door preventieve maatregelen te nemen.


Wanneer welke test?

Pathologisch onderzoek: Door middel van pathologisch onderzoek op gestorven dieren of verworpen vrucht en nageboorte kan de oorzaak van sterfte en abortus worden achterhaald (ook listeria!). Voor het aanmelden van materiaal voor pathologisch onderzoek kunt u contact opnemen met de GD Ophaaldienst via 0900-2020012.

Overige monsters: Voor het aantonen van listeria-bacteriën in de melk kan gekozen worden voor directe kweek of voor kweek met voorophoping. Melk is een type monstermateriaal waar listeria-bacteriën indien aanwezig goed uit te isoleren is. Om deze reden is het verstandig in melkmonsters te kiezen voor de kweekmethode zonder voorophoping. Voor het aantonen van listeria-bacteriën in  voermonsters of mestmonsters is de kweek met voorophoping beter. De kweek zonder voorophoping ondervindt namelijk hinder van de aanwezigheid van andere bacteriën.     

Hier vindt u het inzendformulier voor de diverse listeria onderzoeken 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.