Inzicht in maagdarmwormen na inscharen via mestonderzoek

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Inzicht in maagdarmwormen na inscharen via mestonderzoek

20-6-2019: 

Wilt u weten of het nodig is om het jongvee tegen maagdarmwormen te behandelen? Vier tot tien weken na inscharen kunt u controleren hoe groot de infectiedruk is. 

Jongvee dat buiten loopt kan tijdens het grazen maagdarmwormlarven opnemen. Deze larven worden dan volwassen in het maagdarmkanaal van het dier. Na drie tot vier weken produceren ze daar vele eitjes, die via de mest op het land worden uitgescheiden. Zo kunnen ze nieuwe, nog gevoelige dieren (met name dieren met eerste weidegang) infecteren. 

Aantal wormeieren in mest

Mestonderzoek is zinvol tijdens het eerste weideseizoen, vanaf vier tot tien weken na inscharen, mits er geen wormmiddelen zijn gebruikt. Het toont aan in welke mate de runderen besmet zijn met maagdarmwormen. Het aantal wormeieren in de mest zegt in die periode iets over de ernst van de doorgemaakte maagdarmworminfectie in het dier en besmetting op de weide. Later in het seizoen zegt het aantal wormeieren niet zoveel meer over de besmettingsgraad.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.