Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Eikenprocessierups: risico voor mens en dier

26-6-2019: 

Eikenprocessierupsen kunnen een gezondheidsrisico voor de mens opleveren. Dit risico wordt veroorzaakt door de brandharen, die deze rupsen vanaf begin mei loslaten. Contact met deze haren kan binnen een paar uur klachten veroorzaken als hevige jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden of ontstoken raken.

Ook dieren kunnen klachten van brandharen krijgen. Dit kan wanneer ze grazen in de buurt van eiken waarop de rupsen zich bevinden. Of wanneer er hooi wordt gewonnen in de buurt van aangedane bomen dat besmet bleek met brandharen en dieren na het eten van dit hooi klachten ontwikkelen.

Verschijnselen ontstaan vaak acuut tot hooguit binnen enkele uren. Als u enkele van bovenstaande verschijnselen bij uw dier ziet en u vermoedt dat het veroorzaakt zou kunnen worden door de processierups is het belangrijk de mond meteen zoveel mogelijk te spoelen om de brandharen te verwijderen. Draag hierbij handschoenen, zodat u zelf geen irritatie op uw huid krijgt. En neem contact op met uw dierenarts, zodat hij u kan adviseren over een eventuele behandeling.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.