Congres “Another Century of Small Ruminant Health Challenges”

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Congres “Another Century of Small Ruminant Health Challenges”

16-4-2019:  In het kader van het 100-jarig bestaan van GD in 2019 heeft de kleine herkauwergroep van GD op 10, 11 en 12 april een internationaal kleine herkauwercongres voor dierenartsen georganiseerd. Het thema van dit congres was “Another Century of Small Ruminant Health Challenges”.  


Woensdag 10 april

Tijdens het ochtendprogramma op woensdag 10 april hielden verschillende dierenartsen en specialisten in opleiding van het European College of Small Ruminant Health Management korte presentaties over uiteenlopende onderwerpen, onder leiding van dagvoorzitter Karianne Lievaart-Peterson. Hierbij kwamen onderwerpen aan bod, zoals listeriose, zeefbeentumoren met een virale oorsprong, een klauwprobleem bij geiten met onbekende oorzaak, tekenziekten, de wolf in Europa, de Duitse schapen- en geitenhouderij, de werkzaamheden op de Universiteit van Hannover op het gebied van kleine herkauwers en de recente uitbraak van bluetongue in België. Vervolgens was het tijd voor een rondleiding door het gerenoveerde GD-laboratorium. Na de lunch is gezamenlijk het melkgeitenbedrijf en innovatiecentrum van GIJS in Holten bezocht. Hier werden we uitermate gastvrij ontvangen en hebben de buitenlandse gasten kennis kunnen maken met de Nederlandse melkgeitenhouderij.

Donderdag 11 april

Voor het congres op donderdag 11 april hebben Europees Veterinair Congres Voorjaarsdagen en GD de handen ineengeslagen en gezamenlijk een bijzondere congresdag georganiseerd in Den Haag. Onder leiding van dagvoorzitter Jan Willem Hesselink (hoogleraar aan de faculteit Diergeneeskunde), beet Neil Sargison, hoogleraar parasitologie aan de Universiteit van Edinborough, de spits af. Hij nam de gasten mee in de manier waarop bij kijkt naar parasitaire infecties bij kleine herkauwers en hoe deze voorkomen en eventueel behandeld moeten worden. Inge Berends, veterinair epidemioloog bij GD, schetste vervolgens wat we in de toekomst kunnen verwachten op het gebied van (BIG) data in  de schapen- en geitenhouderij. Snorre Stuen, hoogleraar tekengebonden ziekten aan de universiteit van Sandness (Noorwegen), schetste de belangrijkste tekengebonden aandoeningen en wat de invloed van klimaatverandering op het optreden van deze ziekten is. Na de lunch hield eerst Daan Dercksen, voorheen GD, tegenwoordig Zoetis, een verhaal over de historische aspecten van de ontwikkeling van de geitenhouderij in Nederland. Hij sprak onder andere over de aanpak van caseous lymfadenitis en caprine arthritis encephalitis. Vervolgens hield René van den Brom, specialist gezondheidszorg kleine herkauwers, een presentatie over de toekomstige uitdagingen voor de Nederlandse melkgeitenhouderij. Hij sprak onder andere over het belang van vrijheid van zogenoemde Iceberg diseases (CAE, CL, paratuberculose en scrapie), zoönosen zoals Q-fever, listeriose en salmonellose, de uitdaging van bokjes, antibioticagebruik, biosecurity en de toekomstige rol van de dierenarts in de melkgeitenhouderij. Piet Vellema, sectormanager kleine herkauwers bij GD, sprak over dierziektenuitbraken uit het verleden en ziekten die (mogelijk) op de loer liggen. In het licht van de laatste groep werd onder andere gesproken over peste des petits ruminants, schapen- en geitenpokken en bluetongue. Tot slot hield Christianne Bruschke, Chief Veterinary Officer bij het ministerie van LNV, een prikkelend betoog over de rol van dierenarts.

Vrijdag 12 april

Op vrijdag 12 april was de buitenlandse gasten de mogelijkheid geboden om mee te gaan naar een aantal schapenbedrijven op Texel. Als eerste waren we te gast op het schapenbedrijf van Jan Willem Bakker. Op zijn bedrijven lammeren ongeveer 450 (voornamelijk) Texelaar fokooien af. De lammeren gaan twee dagen na de geboorte naar buiten en worden gespeend op een leeftijd van tien weken. Daarna worden de ooien gemolken. Deze melk wordt op het bedrijf zelf verwerkt tot kaas en aldaar vermarkt. De lammeren worden deels als fokdieren verkocht en de rest wordt als slachtlam verkocht, veelal aan de horeca op Texel. In de middag waren we te gast op het schapenbedrijf van Jan Blom. Jan heeft ongeveer 250 melkschapen. Ook hij verwerkt en vermarkt een groot deel van zijn producten zelf. Recentelijk heeft Jan een extra stal gebouwd waar de lammeren zullen worden opgefokt. Na dit bezoek kwam een einde aan het driedaags internationaal congres “Another Century of Small Ruminant Health Challenges”.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.