Nieuwe PCR voor Equine Coronavirus

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Nieuwe PCR voor Equine Coronavirus

28-3-2019: 

ECoV is bij veulens al langer bekend als mogelijke (co-)pathogeen. Sinds enkele jaren weten we dat Corona ook ziekteverschijnselen kan veroorzaken bij volwassen paarden. Vanaf nu kunt u bij GD een real-time PCR voor Equine Coronavirus (ECoV) aanvragen.

Over het algemeen zijn de symptomen van ECoV bij volwassen paarden betrekkelijk aspecifiek. Met name koorts, lusteloosheid, gebrek aan eetlust en bij globaal 10 -20 procent van de zieke paarden diarree of slappe mest en lichte koliekerigheid worden genoemd. Opvallend is dat de infectie vaak, mede door de korte incubatietijd en de besmettelijkheid, snel ‘door de stal heengaat’. 

Omdat in Nederland ook casussen worden gerapporteerd waarbij meerdere dieren soortgelijke symptomen vertonen, maar waarbij regelmatig geen oorzaak kan worden aangetoond, heeft GD voor het onderzoeken van fecesmonsters van verdachte paarden in 2018 een ECoV real-time PCR opgezet en gevalideerd. De PCR is speciaal voor de paardenvariant van het coronavirus opgezet en heeft een hoge gevoeligheid, specificiteit en reproduceerbaarheid. Recent werden al fecesmonsters van een verdachte uitbraak in Nederland positief bevonden.  

Komt u op stallen problemen met bovengenoemde verschijnselen tegen en vermoedt u dat dit virus mogelijk een rol speelt, dan kunt u contact opnemen met Kees van Maanen of Linda van den Wollenberg via 0900-1770 (optie 5, paard). 


 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.