Voorbereiden op wormen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Voorbereiden op wormen

13-2-2019: 

Dieren die weiden komen ze elk jaar weer tegen: parasieten. Net als voor runderen is een infectie voor u als veehouder soms een vervelend probleem, met mogelijk schade en extra werk tot gevolg. Het goede nieuws is dat er deels op te anticiperen is. Door een plan te maken voorafgaand aan het weideseizoen, kunt u ziekte proberen te voorkomen. 

Beginnen met vaccineren tegen longworm

Gaat u vaccineren, doe dat dan ter preventie tweemaal bij de dieren die voor het eerst naar buiten gaan: zes weken voor weiden en twee weken voor weiden. Planning is belangrijk: zorg ervoor dat de dieren twee weken na de tweede vaccinatie voor het eerst naar buiten gaan om een longworminfectie op te doen. Het opdoen van een infectie is van belang voor voldoende werking van de vaccinatie. Begin dus op tijd. Afhankelijk van wanneer de dieren naar buiten gaan is eind februari tot begin maart de beste periode.

Wormsleutel

Bij het opstellen van een beweidingsplan en om te controleren welke diagnostiek of behandeling van worminfecties op uw bedrijf zinvol is, kunt u de wormsleutel gebruiken. Op basis van de bedrijfsspecifieke beweidings-informatie geeft de wormsleutel advies over het beste moment om diagnostiek en eventueel een behandeling tegen wormen in te zetten bij jongvee dat dit jaar voor het eerst wordt geweid.

Meer tips over voorbereiden op wormen
Meer informatie over de aanpak van worminfecties

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.