Fosfor in de mineralencheck

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Fosfor in de mineralencheck

6-2-2019: 

In 2013 is GD gestart met het meten van spoorelementen op koppelniveau met de Mineralencheck. Veehouders gebruiken de uitkomsten van de metingen voor het optimaliseren van het rantsoen.

Bij de Mineralencheck worden via monsters afkomstig uit tankmelk de spoorelementen jodium, seleen, koper en zink onderzocht. Sinds januari 2018 wordt ook het fosforgehalte via tankmelkmonsters gemeten.

Ongeveer 20% van de melkveehouders in Nederland neemt deel aan de Mineralencheck. Bij hen worden automatisch twee, vier of zes keer per jaar de monsters opgehaald en onderzocht. Doelstelling van de uitbreiding van de Mineralencheck met fosfor is om veehouders en hun adviseurs de mogelijkheid te bieden om aan de hand van het gemeten fosforgehalte in de melk te berekenen wat het optimale fosforgehalte in het rantsoen zou moeten zijn voor hun bedrijf ter voorkoming van problemen met de diergezondheid door een fosfortekort.

Het fosforgehalte wordt bij GD bepaald in afgeroomde melk met behulp van de analysetechniek ICP-MS (inductively coupled plasma mass spectrometry). Dit is een analysetechniek waarbij de totale hoeveelheid fosfor(atomen) wordt bepaald. Het gemiddelde fosforgehalte in alle onderzochte monsters van 2018 was 1.13 gram per liter. Dit komt overeen met 1.097 gram fosfor per kg afgeroomde melk. Omdat in de vetfractie van de melk zeer weinig fosfor zit, zal het gehalte fosfor in rauwe melk enkele procenten lager zijn.

Meer informatie over de Mineralencheck

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.