Kan Schmallenbergvirus paarden infecteren?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Kan Schmallenbergvirus paarden infecteren?

18-1-2019: 

Recent verscheen in de Nederlandse paardenmedia een bericht waarin wordt gesteld dat Schmallenbergvirus paarden kan infecteren. Een nogal pittige uitspraak en reden voor onderzoekers van GD om de bron waaruit geciteerd wordt in deze uitspraak eens nauwkeurig na te lezen. De bron is een publicatie over een in Iran uitgevoerd onderzoek waarin 200 gezonde paarden met een ELISA zijn onderzocht op de aanwezigheid van antistoffen tegen Schmallenbergvirus. 

Het Schmallenbergvirus is een Simbuvirus dat in 2011 in Nederland en Duitsland ontdekt is, en een grote epidemie onder herkauwers heeft veroorzaakt in Europa. Sindsdien zijn er bij diverse soorten herkauwers, en ook bij varkens, antistoffen tegen Schmallenbergvirus gevonden. Er is echter nog niet eerder gerapporteerd dat Schmallenbergvirusinfecties bij paarden voorkomen.

ELISA niet gevalideerd voor paarden

Tien serummonsters van de 200 (gezonde) Iraanse paarden reageerden positief in de gebruikte ELISA en 4 dubieus. Deze ELISA is gevalideerd voor gebruik bij herkauwers, waarbij in sera afkomstig uit Europa (waar geen andere Simbuvirussen bekend zijn dus geen “ruis” optreedt) een specificiteit van 99.5% is vastgesteld. Dat betekent in dat 1 op 200 herkauwers aspecifiek kan reageren. Deze ELISA is niet gevalideerd voor gebruik bij paarden. Hoe de specificiteit (‘betrouwbaarheid’) voor paarden is, is niet onderzocht of niet gepubliceerd.

Niet getest op virus en geen klinische verschijnselen

In andere werelddelen, worden bij paarden wel antistoffen tegen andere Simbuvirusinfecties gevonden, in het bijzonder Shunivirus en Akabanevirus, deze zijn  nauw verwant aan Schmallenbergvirus. Het is onbekend of afweerstoffen tegen bijvoorbeeld Shunivirus zullen kruisreageren in deze ELISA. In het artikel wordt ook niet vermeld hoe sterk de sera reageerden in de ELISA en er is geen bevestigingsonderzoek uitgevoerd met specifieke virus neutralisatietesten. Verder is er ook niet getest op de aanwezigheid van virus zelf, bijvoorbeeld door middel van PCR-onderzoek. Er zijn geen klinische verschijnselen gezien en geen afwijkend geboren veulens gerapporteerd. Tot slot schrijven de auteurs daarover zelf dat het dus ‘ongepast’ zou zijn om te concluderen dat Schmallenberginfecties bij paarden kunnen voorkomen.  

Samenvattend:  Op basis van dit onderzoek  kan geen conclusie worden getrokken over het voorkomen van Schmallenbergvirusinfecties bij paarden. De berichten over risico’s bij paarden mogen daarom met een flinke korrel zout genomen worden. 

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen, neem dan contact op met uw dierenarts.  
 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.