Gezocht: melkveebedrijven voor onderzoek diagnostiek maagdarmwormen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Gezocht: melkveebedrijven voor onderzoek diagnostiek maagdarmwormen

21-1-2019: 

Van oudsher is diagnostiek naar maagdarmwormen gericht op onderzoek bij kalveren. Onderzoeksmogelijkheden bij volwassen koeien zijn beperkter, en bovendien wordt een deel van het jongvee niet geweid. Met onderzoek bij melkgevende runderen die voor het eerst geweid worden, hopen we veehouders en dierenartsen extra handvatten te kunnen geven om het management van maagdarmworminfecties bij volwassen dieren te verbeteren en onnodige behandelingen te voorkomen.

GD is hiervoor op zoek naar (vrijwel) gesloten bedrijven zonder leverbothistorie, waar het jongvee nooit weidegang heeft gehad en het melkvee wel. Voor deze studie bemonsteren veehouder en dierenarts, gedurende het hele weideseizoen van 2019, meerdere keren een vaste groep volwassen melkgevende dieren die in 2019 voor het eerst naar buiten gaan (melkmonster, bloedmonster, mestmonster, tankmelkmonster).

Ook zijn we op zoek naar bedrijven die als controlebedrijf willen fungeren. Op deze (vrijwel) gesloten bedrijven worden zowel het jongvee als de volwassen koeien niet geweid en er wordt geen vers gras gevoerd.

Hebt u veehouders in de praktijk die hiervoor in aanmerking komen en mee willen werken? Bel dan voor meer informatie naar:

  • Debora Smits, GD-rundveedierenarts, telefoonnummer: 0570-660485 of
  • Heleen Worm, GD-projectleider, telefoonnummer: 0570-660375

De weidende bedrijven krijgen na afloop van de studie de resultaten, de controlebedrijven krijgen een vergoeding voor hun medewerking.


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.