De beste strategie in de aanpak van Mortellaro

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

De beste strategie in de aanpak van Mortellaro

10-1-2019: 

Klauwaandoeningen zijn de belangrijkste oorzaak van kreupelheid bij rundvee. 78 procent van de veehouders ervaart Mortellaro als de meest vervelende klauwaandoening, zo blijkt uit GD-onderzoek uit 2017. De reden hiervoor is dat het besmettelijk en lastig te bestrijden is, waardoor het vaak terug keert en extra werk geeft. Ook is deze aandoening erg pijnlijk voor de koe en vermindert het waarschijnlijk hierdoor direct (ontsteking vraagt energie) en indirect (minder voeropname) de melkproductie. 

Mortellaro vaak onderschat

Bij een in 2016 uitgevoerd onderzoek op 39 melkveebedrijven (100-673 koeien) werd gevraagd een schatting van het aantal koeien met Mortellaro te maken terwijl dezelfde koeien ook werden gescoord door een klauwverzorger op moment van koppelbekappen. Meer dan de helft van de ondervraagde veehouders (58%) onderschatte het percentage koeien met Mortellaro. De overige veehouders overschatte dit juist. Het blijft zonder het echt te meten moeilijk om alleen op basis van visuele kenmerken een inschatting te maken van het aantal dieren met Mortellaro. 

Infectiedruk meten

Uit in 2017-2018 door GD uitgevoerd onderzoek is gebleken dat de aanwezigheid van Mortellaro in het koppel een verhoging van het percentage antistoffen tegen de verwekker (Treponema spp.) geeft. Ook bleek dat het percentage antistoffen onder andere afhankelijk is van het stadium (acuut of chronisch) van de aandoening. Bij koeien met chronische Mortellaro is het percentage antistoffen verhoogd, echter minder verhoogd dan  bij koeien met heel acute Mortellaro. 

Mortellaro gericht aanpakken

Inzicht in de infectiedruk van Mortellaro op uw bedrijf kan u helpen bij het kiezen van de beste strategie om Mortellaro aan te pakken. Klauwgezondheid Tankmelk is nu uitgebreid met een test die aantoont hoeveel antistoffen tegen Mortellaro aanwezig zijn in uw koppel melkkoeien. U krijgt een uitslag met een passend en praktisch advies om Mortellaro op uw bedrijf terug te dringen. Zo kiest u de juiste bedrijfsmanagementmaatregelen om de Mortellaro infectiedruk op uw bedrijf te verlagen en daarmee de levensduur van het vee en uw werkplezier te laten toenemen. 

Lees meer over Klauwgezondheid Tankmelk  
 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.