Wat is de forsforbehoefte van uw koppel?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Wat is de forsforbehoefte van uw koppel?

17-12-2018: 

Vaak gaan voeradviseurs er bij de berekening van het rantsoen vanuit dat een liter koemelk één gram fosfor bevat. In werkelijkheid blijkt het fosforgehalte in tankmelk tussen bedrijven sterk te variëren. Dat betekent dat ook de fosforbehoefte per bedrijf anders is. Wat heeft uw melkvee precies nodig aan fosfor?

Fosfor is belangrijk voor het dagelijks functioneren van een koe. Als koeien langdurig te weinig fosfor binnenkrijgen kan dit leiden tot een verminderde drogestofopname, afname van het lichaamsgewicht en een lagere melkproductie. Het fosforgehalte in uw tankmelk vertelt u iets over de hoeveelheid fosfor die uw koppel nodig heeft om gezond te blijven. Als uw koeien méér fosfor uitscheiden dan één gram per liter melk, hebben ze mogelijk meer fosfor nodig dan de standaardhoeveelheid die uit rantsoenberekeningen komt. Als uw koeien minder uitscheiden dan één gram fosfor per liter hebben ze mogelijk minder fosfor nodig dan de standaard. Lees meer over fosfor

Weten hoeveel fosfor uw koeien uitscheiden via de melk? Doe de Mineralencheck

De fosforbalans

Uw melkgevende koeien hebben een bepaalde hoeveelheid fosfor nodig voor onderhoud (B). De uitslag van de Mineralencheck vertelt hoeveel fosfor de koe verlaat via de melk (C). Aan de hand van deze twee gegevens kan u of uw voeradviseur controleren of uw koeien voldoende fosfor aangeboden krijgen via het rantsoen om gezond te blijven produceren (A). 

A= wat uw melkgevende koeien binnenkrijgen aan fosfor
Kilogram drogestofopname per koe per dag x fosforgehalte per kilogram drogestof x absorptie-efficiëntie

B= de fosfor-onderhoudsbehoefte van uw melkgevende koeien
Kilogram drogestofopname per koe per dag x 0,81 gram fosfor

C= wat uw koeien aan fosfor uitscheiden via de melk
Aantal gram fosfor per liter melk (fosfortankmelkgetal, te vinden op de uitslag van de Mineralencheck) x melkproductie per koe per dag

fosforbalans 

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.