Definitieve Leverbotprognose najaar/winter 2018-2019

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Definitieve Leverbotprognose najaar/winter 2018-2019

6-12-2018: 

Door droogte bijna geen leverbot

De Werkgroep Leverbotprognose heeft niet eerder zo’n droog jaar met zo weinig leverbotslakken en nauwelijks besmetting gezien. De werkgroep adviseert daarom om alleen te behandelen als een diagnose is gesteld.

De zomer en het najaar van 2018 waren extreem droog en er zijn nauwelijks leverbotslakken gevonden. Daarom verwacht de Werkgroep Leverbotprognose bijna geen leverbotbesmettingen. In West-Nederland was de hoeveelheid neerslag in september boven normaal en daar is op sommige plekken een beperkte toename van het aantal geïnfecteerde leverbotslakken waargenomen. De relatief hoge temperaturen in dit najaar zorgen er voor dat de ontwikkeling van infectie in de leverbotslak door gaat. Hierdoor is in deze regio een kleine kans op een late leverbotbesmetting. Op kleine schaal kan daarnaast een leverbotbesmetting optreden in gebieden waar, ondanks de droogte, greppels en laaggelegen gedeelten vochtig zijn gebleven. In deze gebieden kan door de hogere temperaturen en de ideale vochtige omstandigheden al vanaf juli/augustus een leverbotbesmetting op het gras zijn afgezet.

Bekijk de leverbotprognose

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.