Influenza - waar staan we?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Influenza - waar staan we?

31-12-2018: 

Vorig weekend 22 en 23 december leek influenza zich bij paarden in het noorden van Limburg, het oosten van Noord Brabant en enkele incidentele gevallen rond Utrecht snel uit te breiden. Daarna lijkt het rustiger geworden. Enkele dierenartsen, die uitbraken bij hun klanten op de voet volgden, meldden dat paarden die korter dan 6 maanden geleden waren gevaccineerd weinig of geen symptomen lieten zien. Een andere dierenarts zag wél ernstige symptomen bij een volledig volgens FEI norm gevaccineerde paard. 
Rond de Kerstdagen en afgelopen weekend waren er weinig nieuwe meldingen. Dit kan er op wijzen dat er inderdaad weinig of geen nieuwe gevallen optraden of dat men er niet openlijk voor uitkomt.
Al met al lijkt het nu mogelijk dat de influenza-uitbraak beperkt blijft tot de bovengenoemde gebieden.  

Dit is mogelijk te danken aan een aantal zaken:

- Er is veel gevaccineerd op nog niet besmette bedrijven
- Eigenaren en verzorgers zijn attent op de eerste symptomen van influenza, zoals sloom zijn en niet eten en soms dikke benen en nemen direct maatregelen zoals het isoleren paarden en/of sluiten bedrijven 
- Ruiters en rijders gaan wel op pad met hun paarden maar ‘houden afstand’ van vreemde paarden

Samenvattend:

- Een keer extra vaccineren bij paarden die langer dan 6 maanden geleden zijn gevaccineerd, is verstandig mits er op het betreffende bedrijf nog geen problemen zijn.
- Als symptomen van griep worden gezien is direct tweemaal daags alle paarden op het bedrijf temperaturen erg verstandig. Hoesten en een snotneus volgen vervolgens vaak binnen één of enkele dagen.
- Bij verdenking kan een neusswab ingestuurd worden voor een onderzoek (PCR) op influenza om de diagnose te bevestigen.
- Onderlinge wedstrijden waar alleen paarden van het eigen bedrijf komen, zijn natuurlijk geen probleem, maar op wedstrijden waar veel paarden bij elkaar komen is het wel oppassen geblazen. Liefst het paard niet op stal zetten in een vreemde stal, maar na het rijden direct terug op de trailer zetten en naar huis brengen.

Laten we nu hopen dat de influenza zich inderdaad niet verder zal uitbreiden.

Prof. dr. Marianne Sloet van Oldruitenborgh-Oosterbaan - faculteit Diergeneeskunde, Utrecht
Dr. Kees van Maanen - Gezondheidsdienst voor Dieren te Deventer

Veelvuldig voorkomende vragen

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.