Leverbot mogelijkheid chronische infectie bestaat altijd

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Leverbot mogelijkheid chronische infectie bestaat altijd

8-11-2018:  In oktober 2018 heeft de Werkgroep Leverbotprognose de voorlopige prognose van najaar en winter 2018/2019 bekend gemaakt. De definitieve prognose komt eind november. Vanwege de extreme droogte worden in het najaar van 2018 geen acute leverbotinfecties van belang verwacht. Dit betekent dat de kans op acute leverbotziekte heel klein is. Eerder opgedane infecties kunnen echter ook op een later moment tot problemen leiden; dit is al langer bekend en dit bleek nogmaals toen een schaap in de zomermaanden van 2018 werd ingestuurd voor pathologisch onderzoek. Hierbij werd een chronische leverbotinfectie als doodsoorzaak vastgesteld.  Ook begin november is de Veekijker een aantal maal geraadpleegd met vragen over aangetoonde leverbotinfecties en er zijn schapen voor pathologisch onderzoek aangeboden waarbij een leverbotinfectie werd aangetoond. Het bleek in deze vier gevallen te gaan om chronische infecties, die mogelijk vorig jaar of in het voorjaar, dus voor de droge periode, zijn opgelopen. Chronische leverbotinfecties kunnen door middel van mestonderzoek worden aangetoond. In koppels die in het voorjaar in gebieden hebben gelopen waar leverbotinfecties voorkomen is het aan te bevelen om in geval van twijfel mestonderzoek te verrichten. De Werkgroep Leverbotprognose adviseert om alleen te behandelen wanneer een infectie is vastgesteld.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.