Het belang van schone biest

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Het belang van schone biest

13-11-2018: 

Staat u weleens stil bij het aantal bacteriën in de biest die u aan uw kalveren geeft? Een belangrijk doel van het geven van biest is dat uw kalveren beschermende antistoffen binnenkrijgen. Een kalf wordt immers zonder antistoffen geboren. Als de biest te veel bacteriën bevat, wordt de opname van antistoffen geremd.

We kennen allemaal de drie v’s van biest (veel, vlug, vaak), maar schone biest is ook belangrijk. Behalve dat bacteriën de opname van antistoffen kunnen remmen, geven ze mogelijk ook een verstoring van het maagdarmkanaal. Daarom is het belangrijk dat bij het winnen van de biest de uier en spenen goed gereinigd zijn en dat gemolken wordt met schoon materiaal en schone handen. Zorg ervoor dat u na het geven van de eerste biest aan het kalf, de rest van de biest bewaart in de koelkast (om deze de rest van de eerste levensdag te verstrekken, nadat de biest langzaam is opgewarmd).

Wilt u meten wat uw kalveren hebben opgenomen aan beschermende antistoffen uit de biest? Doe dan de Biestopnamecheck

Lees meer over biest

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.