Voorkom luchtwegproblemen in de herfst

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Voorkom luchtwegproblemen in de herfst

9-10-2018:  In de herfst krijgen we vaak meer vragen over luchtwegproblemen. Luchtwegproblemen geven een groeiachterstand. Voor de veehouder betekenen ze meer werk en hogere behandelkosten. Tijdig signaleren en behandelen van luchtwegproblemen is dus belangrijk, maar uiteraard is preventie het beste. Luchtwegproblemen ontstaan vaak door een combinatie van verschillende factoren, zoals infecties (bacteriën en virussen), de weerstand van het dier, klimaat en huisvesting. Bij de jongste kalveren is de weerstand onder meer afhankelijk van de opname van afweerstoffen uit de biest.  

 

Hoe een ziek kalf behandeld moet worden hangt  af van de ziekteverwekker. Bacteriën kunnen met antibiotica behandeld worden, virussen niet. Een longspoeling bij kalveren geeft inzicht of bepaalde virale of bacteriële verwekkers een rol spelen. De uitslag is een goed handvat om vaccinatie of een passend antibioticum in te zetten en eventueel het bedrijfsbehandelplan (BBP) bij te stellen. Bespreek de uitslag met uw dierenarts. Die kent uw bedrijfssituatie het best en kan een op maat gemaakt advies geven of een plan van aanpak bij longklachten opstellen. Lees meer

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.