GD wint prijs voor onderzoek typering PRRS-virussen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

GD wint prijs voor onderzoek typering PRRS-virussen

19-10-2018: 

Jos Dortmans, R&D-onderzoeker, en Tom Duinhof, varkensdierenarts bij GD, namen op 26 september in Lissabon de  European PRRS Research Award in ontvangst. Boehringer Ingelheim stelt deze prijs jaarlijks beschikbaar voor drie onderzoeksvoorstellen naar de aanpak van PRRS. GD won de prijs voor onderzoek naar de typering van PRRS-virussen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 25 duizend euro voor verder onderzoek. 

Het doel van het onderzoek dat GD gaat uitvoeren is vaststellen of de meest gebruikte methode om PRRS-virussen te typeren, namelijk de sequentie van één gen van het virus (het ORF5-gen) voldoende is, of dat een groter deel, namelijk zes genen, van het virus beoordeeld moet worden. De reden hiervoor is dat PRRS-virussen de eigenschap hebben continu te veranderen door mutaties en recombinaties (zie kader), waardoor de typering kan worden beïnvloed. De eerste resultaten van onderzoek in Nederland wijzen inderdaad op het voorkomen van recombinatie tussen PRRS-virussen. Dortmans en Duinhof gaan samen met Tomasz Stadejek van de Warschau Universiteit in Polen Nederlandse PRRS-virussen analyseren en vergelijken met virussen geïsoleerd in Polen, Hongarije en Tsjechië. Dit project levert een bijdrage aan de kennis over de genetische diversiteit van het Europese type PRRS-virus, maar geeft ook inzicht in de frequentie van het recombinatie-proces. De onderzoekers verwachten in 2019 de resultaten te kunnen presenteren.

 Waarde voor de praktijk  
Om het PRRS-virus te typeren wordt er op dit moment meestal één gen, het ORF5-gen, genetisch in kaart gebracht (gesequenced). Met deze informatie wordt inzicht verkregen in: het onderscheid tussen vaccin- of veldvirus, en of het gevonden virus al op het bedrijf circuleerde of juist een nieuw geïntroduceerd virus is. Met deze informatie kan de varkenshouder bepalen of maatregelen genomen moeten worden om verdere verspreiding binnen het bedrijf te voorkomen, of om nieuwe virus-insleep van buiten te vermijden.

Het PRRS-virus kan niet alleen gemakkelijk muteren maar ook recombineren. Bij recombinatie ontstaat uit het genetisch materiaal van twee virussen een nieuwe variant van het PRRS-virus. Wanneer alleen naar één onderdeel van het virus wordt gekeken, kan daarmee een onjuiste conclusie worden getrokken over de herkomst van het virus. In dit nieuwe onderzoek wordt een groter deel van het virus onderzocht, namelijk zes genen. Met de resultaten uit dit nieuwe onderzoek kan de waarde van de huidige typering op basis van het sequencen van alleen het ORF5-gen beter worden beoordeeld. Het genetisch in kaart brengen van een groter deel van het PRRS-virus geeft een betrouwbaarder beeld over de identiteit en de bron van het gevonden virus, daarmee kan de advisering over bedrijfsmanagement aanzienlijk worden verbeterd.

Jos Dortmans en Tom Duinhof met PRRS-prijs

Jos Dortmans, R&D-onderzoeker bij GD (links) en Tom Duinhof, varkensdierenarts bij GD

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.