Wat te doen bij de eerste ongunstige salmonella-tankmelkuitslag

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Wat te doen bij de eerste ongunstige salmonella-tankmelkuitslag

5-9-2018: 

In het najaar komen op melkveebedrijven meer salmonella-infecties voor dan in andere seizoenen. Een eerste ongunstige salmonella-tankmelkuitslag komt vaak onverwacht. Het is belangrijk om dit slechte nieuws niet aan de kant te leggen en af te wachten, maar direct actie te ondernemen.

Het snel nemen van maatregelen is allereerst belangrijk voor uw eigen gezondheid en voor de gezondheid van andere mensen op uw bedrijf. Daarnaast kunt u door snel te handelen de schade door verdere verspreiding onder uw vee beperken.

Voorkom besmetting van mensen

Neem bij een eerste ongunstige uitslag contact op met uw dierenarts en bespreek hoe u besmetting van mensen op uw bedrijf voorkomt. Let daarbij specifiek op bezoekers en op kwetsbare mensen zoals ouderen, kleine kinderen, mensen met een verminderde weerstand en zwangere vrouwen. Zinvolle maatregelen zijn bijvoorbeeld het gebruik van een verlosjas en KI-handschoenen bij verlossingen, het wassen en desinfecteren van de handen en het koken van melk voor consumptie.

Breng de besmetting in kaart

Laat uw dierenarts daarnaast de verspreiding van salmonella op uw bedrijf in kaart brengen met:

  • bloedonderzoek van de jongste vijf kalveren ouder dan 90 dagen (zo snel mogelijk), 
  • de kweek van een gepoold mestmonster per mestput (zo snel mogelijk), en 
  • een nieuw tankmelkonderzoek (één maand na de eerste ongunstige tankmelkuitslag). 

Voorkom verdere verspreiding onder het vee

Als één of meerdere van deze monsters opnieuw een ongunstige uitslag opleveren, bespreek dan met uw dierenarts welke preventieve maatregelen op uw bedrijf zinvol en praktisch uitvoerbaar zijn. Let daarbij op de weerstand tegen salmonella, op het scheiden van de verschillende diergroepen en op de hygiëne. Door met preventieve maatregelen de infectie snel in te dammen kunt u een langdurig en kostbaar traject van een chronische salmonellabesmetting mogelijk nog voorkomen. Checklisten die u hierbij kunt gebruiken:

Lees meer over salmonella

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.