Snelle spreiding CAE- en zwoegerziektevirus op grote bedrijven

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Snelle spreiding CAE- en zwoegerziektevirus op grote bedrijven

20-9-2018: 

Spreiding van CAE en zwoegerziekte in een koppel gaat in de regel langzaam. Op bedrijven met veel dieren kan een infectie echter veel sneller spreiden dan normaal. Om zo’n snelle spreiding op grote bedrijven vroegtijdig te detecteren, is regelmatig onderzoek en een gerichte aanpak belangrijk.

Bij de start van de CAE-bestrijding had het gemiddelde melkgeitenbedrijf nog geen tweehonderd dieren. Dat aantal is nu gestegen naar ruim duizend dieren en meerdere bedrijven hebben zelfs vijfduizend dieren of meer. De afgelopen jaren is duidelijk gebleken dat een infectie met dit virus zich in een groter koppel duidelijk anders gedraagt dan in een kleiner koppel. Binnen een jaar na het vorige onderzoek bleken soms enkele tientallen procenten dieren seropositief te zijn geworden.

Bronnen

Bij de introductie van een aandoening op een bedrijf zijn diercontacten het meest riskant. Vervolgens zijn de materialen waarmee dieren intensief in contact komen een bron van infectie; het gaat dan bijvoorbeeld om veewagens en klauwbekapboxen. Daarna komen erfbetreders en bij sommige aandoeningen ook vogels als bron. Hygiëne is dus van groot belang, maar daarmee zijn niet alle uitbraken van CAE en zwoegerziekte verklaard. 

Tankmelk Check CAE en zwoegerziekte

CAE-bewakingsonderzoek vond in het verleden elke twee jaar plaats. Op grote bedrijven is dat enkele jaren geleden al verhoogd naar jaarlijks onderzoek. Maar naarmate een bedrijf in omvang groeit, zou eigenlijk nog vaker onderzoek nodig zijn, omdat bij uitbraken op grote bedrijven in korte tijd veel dieren besmet kunnen raken. Daarom adviseert GD om op grote melkschapen- en melkgeitenbedrijven minimaal elk kwartaal tankmelkonderzoek met de CAE Tankmelk Check of de Zwoegerziekte Tankmelk Check uit te voeren. Dit onderzoek wordt positief als twee tot vijf procent van de dieren in een koppel seropositief is. Mocht dat zich voordoen, dan kan daarna snel gericht actie worden ondernomen om verdere spreiding te voorkomen.

Kijk hier voor meer informatie over CAE

Kijk hier voor meer informatie over zwoegerziekte

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.