Onderneem direct actie als koeien teveel krachtvoer vreten

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Onderneem direct actie als koeien teveel krachtvoer vreten

5-9-2018: 

Onlangs belde een dierenarts naar de Veekijker over runderen die de kruiwagen met krachtvoer hadden leeggevreten. Een dag later bleken de dieren ernstig ziek als gevolg van pensverzuring. 

Pensverzuring ontstaat door verstoring van het evenwicht van de zuurgraad in de pens, in dit geval door overmatige krachtvoerinname. Door de snel verteerbare energie in krachtvoer daalt de zuurgraad in de pens, terwijl de koeien minder bufferend speeksel produceren omdat ze minder hoeven te herkauwen. Het gevolg hiervan is pensverzuring. 

Als koeien zich overvreten aan snel verteerbaar voer, is het belangrijk de dierenarts direct te bellen (binnen vier uur), zodat de pens gespoeld kan worden en een buffer kan worden ingegeven. Aangezien er één dag was verstreken, was het ultieme advies van de Veekijker aan de dierenarts om de intussen ernstig zieke koeien een natriumbicarbonaat-infuus te geven en te drenchen met water.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.