Najaarsgras met een extreem hoog ruw eiwitgehalte

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Najaarsgras met een extreem hoog ruw eiwitgehalte

25-9-2018: 

Bij de Veekijker zijn meerdere vragen binnengekomen over koeien met diarree die mogelijk te relateren zijn aan hogere eiwitgehaltes in het najaarsgras dan we gewend zijn. In de regel is de Onbestendige Eiwit Balans (OEB) van najaarsgras al hoger dan de rest van het jaar en het aandeel ruwe celstof lager, maar de situatie is dit jaar wel extreem. Daarnaast kan het gras ook hoge suikergehaltes bevatten door de vele zonne-uren.

Na een extreem droge zomer is er nu weer groei in het gras gekomen, maar dit gras wordt gekenmerkt door een hoog RE-gehalte (ruw eiwit) en een hoog suikergehalte. Op eerder verdorde percelen heeft het soms een paar weken geduurd voordat de grasgroei weer echt op gang kwam, maar de mineralisatie van deze percelen was wel hoog en tegelijk is er ook nog nawerking van eerder gegeven stikstof voor de droogteperiode. Op dit moment is de bodem nog warm en dus werkt het bodemleven volop. Voedingsstoffen die eerder niet benut zijn, waaronder stikstof, komen nu vrij. Vanwege de droogte mochten veehouders mest uitrijden tot 15 september en zij hebben daar ook volop gebruik van gemaakt. Dit brengt echter wel risico’s met zich mee. In de eerste instantie vanwege de nawerking van eerdere bemesting voor de droogteperiode en op dit moment vanwege het effect van volop bemesten van een hele productieve bodem. Door zware bemesting is er een groot risico op hoge RE- gehalten in het verse gras en de komende voordroogkuilen.

Veehouders worden al een tijdje via allerlei kanalen gewaarschuwd en geadviseerd hoe ze het meest optimaal kunnen bemesten om extremen te voorkomen. Ook het extreem pittige najaarsgras kan leiden tot diergezondheidsproblemen. Voor koeien die worden geweid is daarom het advies om een koppel niet in één keer om te zetten naar een nieuw vers perceel gras, maar te laten wennen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.