Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij wilde zwijnen in België

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij wilde zwijnen in België

14-9-2018: 

Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) in België heeft vandaag via een persbericht bekend gemaakt dat bij twee wilde zwijnen in de gemeente Etalle (provincie Luxemburg) Afrikaanse varkenspest (AVP) is vastgesteld. Om de mogelijke verspreiding van het virus via wilde zwijnen (gewestelijke bevoegdheid) en naar varkensbedrijven (federale bevoegdheid) te voorkomen coördineert de Belgische overheid beide bevoegdheden. België is wat betreft de varkensbedrijven nog steeds gevrijwaard van de ziekte. Lees hier het complete bericht van het FAVV.

Lees hier het bericht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Risicofactoren voor Afrikaanse varkenspest (AVP)

De belangrijkste verspreider van AVP is het varken. Aanvoer van varkens is daarom het grootste risico. In mest maar ook in speeksel, sperma en urine kan AVP-virus voorkomen. Verspreiding via niet gereinigde vrachtwagens maar ook via gebruiksmaterialen is altijd een risico. Hygiënemaatregelen om het virus buiten een bedrijf te houden zijn dan ook zeer belangrijk. Het is niet bekend of AVP-virus ook via de lucht verspreid kan worden. Huisdieren en ongedierte kunnen het virus verslepen. In Afrika verspreiden zachte teken het virus, maar de harde Europese teken verspreiden het virus niet. Verspreiding door vogels is niet waarschijnlijk. Wilde zwijnen zijn net zo gevoelig voor AVP als gedomesticeerde varkens. In Nederland is de kans op contact tussen wilde en gehouden varkens klein.

Besmet vlees en swillvoedering

In varkensvlees, vleesproducten en slachtafval (swill) kan het virus na enkele maanden nog actief zijn en in bevroren vlees zelfs enkele jaren. Het voeren van keukenafval (swill) aan varkens is verboden in Nederland.

Lees hier meer over AVP.

Heeft u vragen over AVP neem dan contact op met uw dierenarts of bel met de Veekijker telefoon 0900 - 7100 000.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.