Runderziekte Besnoitiose nadert Noordwest-Europa

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Runderziekte Besnoitiose nadert Noordwest-Europa

7-8-2018:  De Vlaamse diergezondheidsdienst Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) stelt in een nieuwsbericht vast dat de runderziekte Besnoitiose oprukt naar de Belgische landsgrenzen. In België zijn er nog geen gevallen van deze ziekte bekend, maar de van oorsprong subtropische ziekte nadert Noordwest-Europa vanuit Zuid-Duitsland en Frankrijk.
 
Besnoitiose is een ziekte die (vaak endemisch) voorkomt in Noord-Afrika en Zuid-Europa en die nog niet in Nederland is gediagnosticeerd. De ziekte wordt veroorzaakt door de protozoaire parasiet Besnoitia besnoiti. Cysten in de huid en daardoor verdikking van de huid is het belangrijkste klinische beeld. Een infectie met de parasiet hoeft geen ziektebeelden te geven, maar kan productieverlies veroorzaken en kan leiden tot sterfte bij ernstig aangetaste dieren en tast het welzijn van de dieren aan. Daarnaast ontstaat schade door onvruchtbaarheid van stieren en kan er abortus optreden. Er is geen vaccin of medicijn in Europa beschikbaar.

Vooral de handel in besmette, maar niet-klinisch aangetaste dieren speelt een belangrijke rol in de verspreiding van de ziekte. Het is belangrijk om insleep door import van (subklinisch) besmette runderen te voorkomen. Let dus goed op bij aankoop van runderen uit het buitenland. Koop bij voorkeur geen dieren aan uit risicogebieden of laat de dieren via bloedonderzoek testen op de ziekte en houd ze tijdens de loop van het onderzoek in quarantaine.
 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.