Risico op blauwalg bij warm weer

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Risico op blauwalg bij warm weer

7-8-2018: 

Wanneer u gebruik maakt van oppervlaktewater als drinkwater voor uw vee is het goed om u te realiseren dat dit water sterk kan wisselen in kwaliteit. Aan het gebruik van oppervlaktewater is een aantal risico’s verbonden, zeker bij hogere temperaturen.

Warm water (meer dan 20 °C), veel zonlicht en de aanwezigheid van stikstof en mineralen zorgen ervoor dat blauwwier, blauwalg of hoe het ook genoemd wordt, in het water gaat groeien. Blauwalg zorgt meestal voor een groene (soms rode of gele) film op het water. Deze organismen produceren gifstoffen, die schadelijk kunnen zijn voor de hersenen, lever, nieren en/of huid. Zodra blauwalgen worden aangetroffen, is het beter om geen gebruik te maken van het water: niet als drinkwater, maar ook niet als water om te spoelen.

De uitscheidingsstoffen van blauwalgen zijn giftig voor koeien (en andere dieren). De dieren krijgen zenuwverschijnselen (zwakte, benauwdheid, sterfte) en kunnen lever- en nierschade oplopen. Soms treedt door de leverschade enkele weken later zonnebrand op.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.