Monitoring diergezondheid en vragen over vergiftigingen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Monitoring diergezondheid en vragen over vergiftigingen

15-8-2018: 

De Veekijker ontvangt dagelijks telefoontjes van vooral dierenartsen, maar ook van andere erfbetreders of veehouders zelf met vragen over diergezondheid. De beller kan bepaalde ziektebeelden niet duiden, wil graag nader advies of wil weten welk laboratoriumonderzoek het beste kan worden ingezet om tot een diagnose te komen. En soms gaat het om een acute situatie of een incident. De gespecialiseerde GD-dierenartsen bieden deskundige hulp en advies op maat.  Met dat advies kan de beller preventieve maatregelen nemen of aanvullend onderzoek (laten) uitvoeren dat het beste aansluit bij zijn vragen.

Vragen en signalen die de Veekijker krijgt, worden genoteerd in een computersysteem en dragen bij aan de monitoring van de diergezondheid in Nederland. De informatie  wordt anoniem verwerkt in analyses en rapportages die worden gedeeld met de opdrachtgevers (de sectorpartijen en ministerie van LNV). De signalen worden ook gebruikt om andere veehouders en dierenartsen via website, nieuwsberichten en vakbladen te informeren over diergezondheid.

 

Vergiftigingen

Wanneer de beller wil weten of iets giftig is of denkt aan een vergiftiging, wordt het telefoongesprek naar de Veekijker in de categorie ‘vergiftigingen’ in de computer vastgelegd. Bij de Veekijker rund was dit in 2017 130 keer het geval. Vaak krijgt de beller advies om preventieve maatregelen nemen, waardoor erger wordt voorkomen. Regelmatig wordt door onderzoek uiteindelijk een andere oorzaak voor de problemen vastgesteld.  In 2017 was in een zeer beperkt aantal gevallen sprake van sterfte door een vergiftiging. 
 

Oorzaken

Een vergiftiging bij landbouwhuisdieren kan ontstaan door tal van oorzaken: giftige planten (bijvoorbeeld in een weide gegooid snoei-afval) , verontreinigd oppervlaktewater, veevoer (koeien krijgen per ongeluk varkensbrok) of onbedoeld contact met schadelijke stoffen.

Als dat relevant is worden dierenartsen of andere veehouders geïnformeerd over potentiële risico’s en waar mogelijk wordt informatie over incidenten gebruikt om preventieve maatregelen te nemen. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.