Eikelvergiftiging: voorkom opname van te veel eikels

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Eikelvergiftiging: voorkom opname van te veel eikels

8-8-2018: 

Momenteel vallen door de droogte al veel eikels van de bomen. Eikels en groen eikenblad bevatten het giftige tannine en kunnen bij schapen, geiten, runderen en paarden vergiftigingen veroorzaken. Onrijpe, groene eikels en groene eikenbladeren bevatten de hoogste hoeveelheid van deze stof. Echter, ook bruine eikels zijn een risico indien er veel van worden opgenomen.

Schapen en geiten vinden eikels vaak erg smakelijk. Runderen en paarden kunnen met name eikels gaan eten wanneer er een beperkt aanbod is van gras of andere voedermiddelen. En dat is momenteel door de droogte regelmatig het geval.

Schade van tannine

Tannine en zijn stofwisselingsproducten veroorzaken in het lichaam onder andere schade aan de bloedvaten (gevolg: oedeem), darmen en nieren. De eerste klinische verschijnselen kunnen bestaan uit traagheid, zich afzonderen van de koppel en onvoldoende voeropname. Dit kan gevolgd worden door ondertemperatuur, versnelde ademhaling, bloederige neusuitvloeiing, buikpijn, bloederige diarree en sterfte.

Behandeling en advies

De behandeling van dieren die giftige planten of plantendelen hebben opgenomen, is niet eenvoudig en ingrijpend. Uiteraard moeten de dieren verwijderd worden van de risicopercelen. De mate van herstel kan het beste bepaald worden aan de hand van bloedonderzoek (bepaling ureum en creatinine)

Het advies is om de dieren te verwijderen uit percelen met veel eikels, of om de stukken weide waar veel eikels liggen af te zetten. Zeker als het grasaanbodbeperkt is en er niet wordt bijgevoerd.

Meer informatie over gifitige planten.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.