Mastitis blijven behandelen tot de klinische verschijnselen weg zijn?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Mastitis blijven behandelen tot de klinische verschijnselen weg zijn?

27-7-2018: 

De vraag: “Moet ik bij klinische mastitis blijven behandelen tot de klinische verschijnselen weg zijn?” krijgen we regelmatig. Het UGA-team geeft antwoord: Dit hoeft niet. We weten uit onderzoek dat langer doorbehandelen dan de bijsluiter vermeldt, meestal geen zin heeft bij klinische mastitis. Veel veehouders zien in de eerste dagen na de start van de behandeling nog vlokjes in de melk. Op dag vijf zijn die verschijnselen vaak weg, ongeacht of de behandeling wordt voortgezet of niet. De koe heeft namelijk tijd nodig om de ontsteking op te ruimen, nadat de mastitisbacteriën met antibiotica zijn bestreden. Het doorbehandelen is dus niet nodig voor een goede genezing van de zichtbare uierontsteking.

Een reden voor een niet succesvolle genezing kan een verkeerde behandeling zijn. Een gevoeligheidsbepaling helpt om een behandeling te kiezen die past bij de kiem die de uierontsteking heeft veroorzaakt. Hebt u een uitslag van Uiergezondheid Tankmelk inclusief het bedrijfsantibiogram? Dan weet u op bedrijfsniveau welke mastitisverwekkers op uw bedrijf een rol spelen en voor welke antibiotica deze gevoelig zijn.

Hebt u nog vragen over uiergezondheid? Bel dan gerust de uiergezondheidsspecialisten van het UGA-team via 0900-1770 (optie 1). Zij helpen u graag verder en zijn elke werkdag bereikbaar voor deskundig advies.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.