Slofjesmethode voor bedrijfsmatige salmonella-aanpak

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Slofjesmethode voor bedrijfsmatige salmonella-aanpak

26-7-2018: 

Wegens de beperkte waarde van bloedonderzoek einde mestperiode voor een bedrijfsmatige salmonella-aanpak, heeft GD een nieuwe diagnostische methode voor salmonella-onderzoek ontwikkeld. Met behulp van slofjes kunt u in verschillende afdelingen mest verzamelen voor bacteriologisch onderzoek. Het voordeel hiervan is dat veel nauwkeuriger te bepalen is waar en wanneer een besmetting plaatsvond, zodat een gerichter en efficiënter plan van aanpak kan worden opgesteld.

GD beschikt over de nodige expertise om veehouders en dierenartsen bij deze salmonella-aanpak te faciliteren. Bovendien is de methode vaak goedkoper en diervriendelijker dan een uitgebreid bloedonderzoek op bedrijfsniveau. De bemonstering kan door de veehouder of zijn medewerker zelf uitgevoerd worden. Klik hier voor meer informatie.

Wat is salmonellose?
Salmonellose is een ziekte die wordt veroorzaakt door een infectie met de salmonellabacteriën. Besmetting met deze bacteriën komt op ruim de helft van alle varkensbedrijven voor, maar veroorzaakt slechts zelden problemen. Salmonellose is een zoönose, dit betekent dat mensen besmet kunnen raken met de bacterie door het eten van besmet vlees of door direct contact met varkens. In tegenstelling tot bij het varken vormt salmonellose bij de mens wel degelijk een gezondheidsrisico. Salmonellose bij varkens moet dan ook eerder gezien worden als een volksgezondheidsrisico dan een ernstige aandoening van het varken zelf. Een belangrijke bron van salmonellabesmetting van vlees is karkasbezoedeling tijdens het slachtproces door mest van besmette varkens.

Sinds begin 2005 bestaat er een landelijk monitoringsprogramma voor salmonella bij vleesvarkens waarbij via bloedonderzoek de salmonella-status van het bedrijf in beeld wordt gebracht. Op basis van de uitslagen worden bedrijven dan ingedeeld in drie categorieën, categorie I, II en III, waarbij categorie III de zwaarst besmette groep is. Aan deze status worden tot nu toe in Nederland, in tegenstelling tot Duitsland,  geen (economische) consequenties verbonden.

Salmonellakatern
In de juli-uitgave van het GD-magazine Varken zit een uitneembaar katern, geheel gewijd aan het onderwerp salmonella (klik hier voor de digitale versie). Hierin wordt de salmonellaproblematiek in de varkensketen vanuit verschillende invalshoeken bekeken.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.