Risico op tekenziekten

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Risico op tekenziekten

19-7-2018: 

Dit jaar zijn er bij de mens 29 procent meer tekenbeten geregistreerd dan in de voorgaande vijf jaar. En hoewel het aantal meldingen van tekenbeten de afgelopen weken weer daalde (www.tekenradar.nl), blijven teken actief bij dit warme weer. Ook runderen komen met teken in aanraking met het risico op tekenziekten als Babesia divergens, Anaplasma Phagocytofilium en Mycoplasma wenyonii. Onlangs werd de Veekijker gebeld over onderstaand geval.

Een rundveehouder merkte eind mei op dat zijn dieren in de weide zeer sloom waren. Ze hadden allemaal bleke slijmvliezen en 39,3 tot 40,5 graden koorts. Vier dieren hadden ook rode urine. Deze symptomen zijn vrij typisch voor Babesiose. Aangezien deze aandoening in dit natuurgebied eerder is vastgesteld was dat de meest waarschijnlijke oorzaak. De veehouder raadpleegde zijn dierenarts, die vervolgens contact opnam met de Veekijker voor overleg over de kliniek, diagnostiek, therapie en preventie. 

Diagnose

Het bloed werd, met een bloeduitstrijkje bij tien van de veertien dieren van 1 tot 1,5 jaar oud, positief bevonden op de aanwezigheid van de bloedparasiet Babesia. Regelmatig wordt een gecombineerde infectie van Babesia en Anaplasma phagocytophilum gevonden, maar deze dieren waren allen negatief op Anaplasmose. Alle dieren zijn dezelfde dag behandeld met een diergeneesmiddel op basis van deltamethrin; de meest zieke dieren zijn daarnaast behandeld met imidocarb dipropionaat uit de apotheek van de Faculteit Diergeneeskunde. Een aantal dagen later zijn ook de overige dieren behandeld. Alle dieren overleefden de infectie met Babesia.

Preventie

Preventief kunnen dieren behandeld worden met een middel dat effectief is tegen teken, bijvoorbeeld deltamethrin. Daarnaast kan een lichte infectie op jonge leeftijd, door het laten grazen in een besmet gebied, preventief werken. Aangezien het probleem echt lokaal kan spelen, is alleen maaien van specifieke percelen in plaats van beweiden ook een optie.

Babesia wordt overgebracht door teken. Meestal betreft het Babesia divergens. Dit type komt het meest voor in Europa en is pathogener dan B. major. Tot voor kort beperkte de aandoening zich in Europa tot de warme streken, in mindere mate tot gebieden met een gematigd klimaat. Tegenwoordig komt deze teek ook steeds vaker voor in Nederland. Een bepaalde tekenpopulatie kan besmet zijn en zeer lokaal voor problemen zorgen bij dieren. Babesiose treedt vooral op bij dieren die op latere leeftijd voor het eerst in aanraking komen met de infectie (omgekeerde leeftijdsresistentie). Na een tekenbeet bedraagt de incubatieperiode één tot drie en hoogstens zes weken.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.