NCD-vaccinatie en bescherming

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

NCD-vaccinatie en bescherming

25-7-2018: 

Het doel van vaccineren is het opwekken van bescherming. Deze bescherming kan uit twee onderdelen bestaan: 1) verminderen van klinische verschijnselen door de ziekteverwekker of 2) verminderen van de kans op overdracht van de ziekte.

In het geval van NCD zal vaccinatie bij vleeskuikens meestal leiden tot bescherming tegen klinische verschijnselen. Dit kan al het geval zijn zonder dat er een grote hoeveelheid antilichamen geproduceerd is (de zogeheten titer), doordat er lokale bescherming opgewekt wordt door het vaccin. Vermindering van de kans op overdracht treedt echter vooral op wanneer antilichamen aanwezig zijn. Een hogere titer is daarbij beter voor de bescherming van het koppel en ook voor koppels in de omgeving. 

De lage titereis voor vleeskuikens, zoals die genoemd staat in de 'Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten, zoönosen en TSE’s' is dat minimaal 1 van de monsters een titer van 3 of hoger moet hebben in de HAR-test. Deze titers zijn niet per definitie beschermend tegen infectie met NCD veldvirus. Een groter aantal hogere titers is wenselijk, ook in vleeskuikenkoppels. 
Het advies om de kans op een uitbraak met NCD te verkleinen is dan ook omvangrijker dan het behalen van de wettelijke titereis, namelijk: 

  • Goede en strikte biosecurity om het risico op insleep te minimaliseren
  • Goede vaccinatie met aandacht voor een zorgvuldige uitvoering van de vaccinatie
  • Minimaal 2 NCD vaccinaties bij vleeskuikens en minimaal 5 NCD vaccinaties bij opfokdieren
Bekijk het NCD-advies

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.