NCD-situatie in België

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

NCD-situatie in België

6-7-2018: 

Sinds eind april zijn er bij tien hobbypluimveehouders en één professionele pluimveehouder verspreid over België uitbraken met velogeen (oftewel hoogpathogeen) NCD-virus vastgesteld. De helft van deze uitbraken heeft zich in de afgelopen 2 weken voorgedaan. Dit zou erop kunnen wijzen dat het virus zich steeds verder verspreidt. Het betreft een genotype VII-stam met de zeer hoge pathogeniciteit. Proeven met NCD genotype VII-stammen hebben aangetoond dat de huidige NCD-vaccins goed in staat zijn een hoge bescherming tegen deze stammen op te wekken. Hiervoor moeten de vaccins wel goed aangeslagen zijn. Extra vaccinaties kunnen overwogen worden.

Het huidige risico op NCD-uitbraken in Nederland lijkt nu hoger dan gemiddeld. Met extra alertheid en maximale aandacht voor biosecurity en vaccinatie wordt het risico op uitbraken op Nederlandse bedrijven aanzienlijk verlaagd.

Meer informatie over NCD

NCD-advies

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.